Franse oorlogshelden herdacht bij het Amherst-monument

Assen - De jaarlijkse herdenking bij het Amherst-monument aan de Vaart ZZ werd vrijdagochtend bezocht door een tiental familieleden van de zevenhonderd Franse parachutisten die in april 1945 in Drenthe landden in het kader van Operatie Amherst. Tijdens deze operatie kwamen 33 Franse strijders om het leven.

Namens de gemeente Assen was wethouder Roald Leemrijse bij de herdenking aanwezig, evenals de militair attaché van de Franse parachutisten kolonel Sylvain Nogette. Leerlingen van het Dr. Nassau College Penta lazen gedichten voor en na twee minuten stilte werden er bloemen gelegd bij het monument, dat geadopteerd is door het Dr. Nassau College.

Afnemende gezondheid

De familieleden zijn in Nederland op uitnodiging van de stichting Herdenking Franse Parachutisten. De Franse militairen landden vlak voor de bevrijding in bezet gebied om de route voorde oprukkende Canadese en Poolse bevrijders voor te bereiden. Tot vorig jaar waren er nog Amherst-veteranen bij de jaarlijkse herdenkingen in Drenthe aanwezig. Vanwege ouderdom en afnemende gezondheid is dat nu niet meer mogelijk.

Maurice le Noury

Eerder dit jaar overleed de Franse SAS-parachutist Maurice le Noury op 97-jarige leeftijd. Hij was tot op zeer late leeftijd nog aanwezig bij de herdenking ter ere van zijn 33 omgekomen strijdmakkers. Le Noury was er trots op, dat hij een steentje had mogen bijdragen aan de bevrijding van Europa.

Na de herdenking in Assen vertrok het gezelschap naar de Koelenweg 10 in Huis ter Heide waarna om 16.00 uur nog een bijeenkomst plaatsvond aan de Schoonloërstraat in Westdorp.

Zaterdag 13 april bezoeken de familieleden nog verschillende monumenten, waaronder die aan de Moraineweg en in het centrum van Spier (10.30 uur), het monument in Westerbork (13.30 uur), die bij de oude vlasfabriek in Orvelte (14.15 uur). Ook gaat het gezelschap langs bij de plaquette aan het Oranjekanaal in Wezuperbrug (14.45 uur). Het bezoek wordt om 15.30 uur afgesloten bij het Franse monument op landgoed Heidehof aan de Provincialeweg 2 in Eext.