Publiekslezing over osteoporose in het WZA: ‘Broze botten’

Assen – In Nederland heeft bijna een half miljoen mensen osteoporose, ook wel bekend als ‘poreuze botten’ of ‘botontkalking’. Veel mensen weten niet dát ze het hebben: het wordt pas ontdekt als ze iets breken. Maar wat is osteoporose nu precies? Op deze en veel meer vragen geven deskundigen van het osteoporoseteam van het WZA antwoord tijdens de publiekslezing ‘Broze botten’ op woensdag 8 mei

Osteoporose komt niet alleen bij vrouwen voor, zoals vaak gedacht wordt. Ook mannen kunnen er last van krijgen, al gebeurt dat inderdaad minder vaak: van alle mensen met osteoporose is een derde man. Botten zijn levende materialen, er wordt voortdurend bot opgebouwd en afgebroken. Bij mensen vanaf veertig jaar verdwijnt er meer bot dan er bijkomt, bij vrouwen soms wel tot 50%. Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal mensen met osteoporose toenemen, ook al krijgt niet iedereen op latere leeftijd er mee te maken. Er zijn risicofactoren die de kans op osteoporose vergroten.

Twee internist-endocrinologen van het osteoporoseteam vertellen over wat osteoporose nu precies inhoudt, hoe je het herkent en wie meer of minder risico loopt. Het osteoporoseteam heeft ook twee gespecialiseerd verpleegkundigen die tijdens de publiekslezing praktische leefstijlinformatie zullen geven. Een WZA-fysiotherapeut geeft advies over hoe iemand vallen kan voorkomen en legt het belang van bewegen uit. Natuurlijk is er ook de gelegenheid om vragen te stellen.

Aanmelden

De informatiebijeenkomst is op woensdag 8 mei van 19.30 tot 21.30 uur in het WZA. De zaal is vanaf 19.00 open. De toegang is gratis, aanmelden kan tot 3 mei via www.wza.nl/agenda.