The Boys Are Back In Town

‘Hoe kan dit nou Remco? Had ik gister mijn eerste werkdag voor de Garage, is de koffie op. Ik heb tot twaalf uur moeten wachten tot de Jumbo open was.’ Een bekende stem galmt op maandagochtend door de showroom van de garage. Het is Sjef van Schie. Na vier jaar Maastricht is hij weer terug in Assen en maakt samen met Joeri Heegstra en Max Wind de voorstelling ‘The Boys Are Back In Town’.

Garage TDI laat pas afgestudeerde acteurs en theatermakers uit het Noorden, die zich willen specialiseren in het jeugdtheater, een snelkookpan productie maken voor jeugdtheaterfestival Art of Wonder. Deze producties gaan spelen in een leegstaand winkelpand in de binnenstad. Drie jongens opgegroeid in Assen, de één ging naar het Dr. Nassau College, de andere twee naar het Vincent van Gogh. Alle drie deden de Vooropleiding van Garage TDI alvorens ze gingen studeren aan de theateracademie in Maastricht.

Opgroeien in Assen

In een klein half uur proberen zij door middel van sketches en de bindende kracht van humor en vriendschap een antwoord te krijgen op de prangende vraag: Opgroeien in Assen, hoe doe je dat nou eigenlijk? Assen… Het is niet alleen voor de drie boys een bron van inspiratie. Ook het dansgezelschap Vloeistof laat zich voor Art of Wonder inspireren door de hoofdstad van Drenthe. Speciaal op maat maken zij een dansvoorstelling voor het festival, waarbij het publiek met behulp van koptelefoons samen met de dansers de stad van verschillende kanten gaat beleven.

Over twee weken hebben we het hele programma rond. Zelf vind ik het erg leuk dat Lejo naar Assen komt met de voorstelling ‘Hands up’. Als u kinderen heeft en samen weleens Sesamstraat kijkt, dan zult u hem zeker herkennen: de hand met de twee oogjes. Bijzonder fascinerend hoe je met zo weinig middelen, zulke leuke verhaaltjes kunt vertellen. Het is één ven de vele voorstellingen die in de Gouverneurstuin geprogrammeerd staat, tijdens het eerste weekend van juni. Ook zullen er weer prachtige voorstellingen in de straten te zien zijn voor het winkelend publiek: steltentheater, acrobatiek, mime-acts en nog veel meer. De stad verandert in een groot theaterpodium. Een verwondering waar je met de hele familie van kan genieten!

Art of Wonder

Annelieke komt het kantoor binnen wandelen, ook zo’n pareltje uit de eigen opleiding en inmiddels alweer een aantal jaren afgestudeerd theaterdocent. De folders zijn klaar voor Art of Wonder ‘Op school’. Deze week ontvangen de basisscholen in Drenthe informatie over de workshops en de geselecteerde voorstellingen, die in het kader van Art of Wonder op scholen gaan spelen. Dit jaar organiseren we een bijzondere scholenwedstrijd: ‘Oh jeetje’. Een koffievlek wiste een groot deel van een nieuw theaterscript. De regisseur zit met de handen in het haar en vraagt hulp van alle kinderen in Drenthe om op een creatieve wijze invulling te geven aan de ontbrekende scène! Met vijf verschillende voorstellingen reist het festival tussen 17 en 31 mei langs basis en middelbare scholen in Drenthe.

Op 17 mei is de kick-off met een seminar over het jeugdtheater, de première van Koning van Karton en de eerste vrijwilligersavond. Terwijl ik met Hesterliena en Frederieke kijk naar de nieuwe lay-out van het programmaboekje komen Sjef, Joeri en Max binnen met een kan verse koffie. Hun smile zegt genoeg: The Boys Are Back In Town! Dat Assen gaat bruisen in het weekend van 31 mei tot 2 juni staat wel vast. Naast Art of Wonder kunt u dan ook genieten van Art Explosion, de opening van Sprezzatura in het Drents museum, de Asserstadsloop en de TT-Run.

Tekst: Remco van Zandvoort (Garage TDI)