​Talkshow opstandige boeren in Hollandscheveld in Drents Archief

Assen - De woelige jaren ’60 begonnen niet in de stad maar met een opstand van boeren op het Drentse platteland, in Hollandscheveld!

Op woensdag 24 april houdt de Drentse Historische Vereniging een talkshow over deze kwestie in het Drents Archief in het kader van Gekleurd Grijs. De talkshow is van 14.00 tot 15.00 uur en de entree is 5 euro. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@drentsarchief.nl.

Talkshow

In de talkshow kruipen leden van de Drentse Historische Vereniging in de huid van historische personages uit de boerenopstand. Talkshowhost Anja Schuring voelt vertegenwoordigers van de verschillende partijen in dit drama uit 1963 aan de tand. Hoe heeft het eigenlijk zover kunnen komen?

Schuring interviewt onder meer keuterboer Klaas Hartman, de boer die weigerde die paar tientjes belasting te betalen. Een vertegenwoordiger van het Landbouwschap neemt zitting in het panel samen met één van de agenten die de boeren met traangas in bedwang hield bij de ontruiming van de boerderijen. Ook het publiek in de zaal wordt op interactieve manier betrokken bij de voorstelling.

Schuld van een paar tientjes

Het was de koudste winter van de eeuw, 1963. In het Drentse Hollandscheveld werden drie boeren op straat gezet vanwege een schuld van een paar tientjes. De schuld was een heffing van het Landbouwschap: een belasting die aan boeren werd opgelegd. Onder leiding van boer Hendrik Koekoek vochten boeren deze principekwestie tot het bittere einde uit. Het gezag trad op met harde hand. Honderden politieagenten, uitgerust met karabijnen en traangas, leverden een ware veldslag met de menigte boeren.

Uiteindelijk moesten de boeren hun nederlaag erkennen. Op 6 maart 1963 werden drie boerengezinnen in Hollandscheveld met huisraad, koeien en kippen op straat gezet. Maar als morele overwinnaar kwam boer Hendrik Koekoek uit de bus. In mei dat jaar won zijn Boerenpartij 3 zetels in de Tweede Kamer. Aan de kortstondige bloei van de partij – die vooral tégen was – kwam echter al snel door onderling gekibbel weer een einde.