Nieuwe Iran-reis langs de culturele hoogtepunten van het land

Assen – In het befaamde archeologische museum in Alicante is donderdag 28 maart de tentoonstelling over Iran geopend. Het is dezelfde tentoonstelling die tot en met 18 november vorig jaar met zo veel succes in het Drents Museum in Assen te zien is geweest.

Tijdens een gala in New York werd bekend gemaakt, dat het Drents Museum voor die tentoonstelling de Youniversal Award in de wacht heeft gesleept. Het is de publieksprijs die hoort bij de Global Fine Art Award, waarvoor wereldwijd 93 musea waren genomineerd.

Oscar

Deze prestigieuze prijs wordt in de wandelgangen wel de ‘Oscar voor de musea’ genoemd. Vorig jaar was het Drents Museum ook al genomineerd voor deze prijs voor de archeologische tentoonstelling over The Great Liao, met unieke schatten uit Binnen-Mongolië. Toen ging de prijs nog aan de neus van het museum voorbij.

Beide tentoonstellingen zijn gemaakt door oud-conservator Vincent van Vilsteren, die afgelopen december met pensioen is gegaan.

Nieuwe belangstelling

De tentoonstelling in Assen heeft geleid tot een nieuwe belangstelling voor Iran als toeristische attractie. Anderhalve week geleden is een grote groep Vrienden van het Drents Museum teruggekeerd van een 14-daags reis langs de hoogtepunten van Iran. Vorige week maakte een groot gezelschap van de businessclub van het Drents Museum een rondreis van een week.

In januari ging een groot gezelschap uit Noord-Nederland ook al twee weken naar Iran, onder leiding van Iliyas Hoshyar uit Assen. Deze Iraanse Drent heeft de groep vol trots de bijzondere schoonheid van zijn geboorteland laten zien.

Reis herhaald

Wegens groot succes wordt deze reis volgend jaar januari nog een keer herhaald. Bijzonder is daarbij dat dan ook Vincent van Vilsteren meegaat om het gezelschap met zijn deskundigheid meer achtergrondinformatie te geven. Hoshyar: ‘Het wordt een zeer speciale reis die nauw aansluit bij de tentoonstelling in Assen. Zo zal de reis niet alleen het betoverende Isfahan aandoen en de schitterende ruïnes van Persepolis, maar wordt ook een bezoek worden gebracht aan de rotsgravering van Bisotun, die op zo’n indrukwekkende manier in de vormgeving van de tentoonstelling in het Drents Museum was verwerkt.’

De reis wordt georganiseerd door Persian Bridges. Meer informatie is te vinden op www.persian-bridges.com