Ambachtelijke Drentse zuivel nu ook bij Jumbo in Assen

Craft Dairy in Rolde heeft in Jumbo Assen een partner gevonden om meer mensen kennis te laten maken met Drentse Aa Zuivel. De ambachtelijk geproduceerde biologische zuivel wordt op verkooppunten in heel Nederland verkocht, maar was in Assen nog niet ruim verkrijgbaar.

Eigenaar Yuri Blanken: ‘Door de levering aan alle vier filialen van Jumbo in Assen is Drentse Aa Zuivel nu goed te vinden voor mensen die graag zuivel uit de regio willen.’

Het merk voorziet in de behoefte van veel consumenten. ‘Steeds meer mensen willen weten waar levensmiddelen vandaan komen en waarderen een ambachtelijke werkwijze. Wij maken onze producten met methodes en recepten die in de moderne zuivelindustrie niet meer gebruikelijk zijn. Ze zijn niet efficiënt voor grootschalige productie omdat ze veel tijd kosten of gewoon teveel vakmanschap vragen. Daardoor zijn dergelijke producten vaak alleen verkrijgbaar bij boerderijwinkels. Wij zitten tussen de grote zuivelproducenten en de boerderijen in en maken ambachtelijk geproduceerde zuivel bereikbaar voor een grotere groep consumenten.’

Overname

Drentse Aa Zuivel bestaat al meer dan dertig jaar en werd in oktober 2017 overgenomen door Yuri Blanken en zijn vrouw Desirée. Yuri is al zijn hele werkzame leven kaasmaker en heeft ook zuivelproducten verkocht, waaronder Drentse Aa Zuivel. ‘We hebben een paar jaar op Terschelling gewoond en daarna op verschillende plekken in Nederland, maar we wilden graag terug naar het Noorden om dat het ons daar zo goed beviel. Via via hoorde ik dat de oprichter van Drentse Aa Zuivel een opvolger zocht voor zijn bedrijf. Dankzij de overname kunnen wij niet alleen in het Noorden wonen, maar ook de producten maken die we al lang kennen en waarderen.’

Van Drentse boeren

De melk is afkomstig van boeren uit de regio. De naam Drentse Aa Zuivel geeft die herkomst weer, zodat ook klanten in andere delen van het land onmiddellijk weten waar de zuivelproducten vandaan komen. ‘Dat geeft de consument vertrouwen en verbinding’, zegt Yuri. We werken daarom ook samen met andere biologische Drentse producenten. Zo is er karnemelk met blauwe bessensap van biologische bessenteler Noorderbos in Tiendeveen en de nieuwe kruidenboter wordt gemaakt met kruiden van het Blauwe Huis in Ruinerwold.’

Gekarnde karnemelk

De ambachtelijke bereidingswijze komt volgens de ondernemer duidelijk naar voren in de productie van Drentse Aa karnemelk. ‘Gekarnde karnemelk is bijna nergens meer te krijgen. Wij karnen de lang aangezuurde volle melk in onze oorspronkelijke boterkarn tot zachte, mildzure karnemelk. Veel mensen herkennen en waarderen die smaak van vroeger. Verder maken we Yogarde, op de pot gerijpte standyoghurt, Griekse yoghurt met extra room, volle en magere roeryoghurt en volle melk. Ook bij de roeryoghurt is het effect van een ambachtelijke werkwijze niet te missen. Wij roeren de yoghurt voorzichtig met de hand in plaats van deze te verpompen, Daardoor is de yoghurt extra stevig ene smakelijk. De volle melk maken we met een natuurlijk vetgehalte, dat in de zomer iets lager is dan in de winter. Onze producten zijn puur natuur en daar hebben steeds meer mensen behoefte aan.’

In glazen flessen en potten

De meeste producten van Drentse Aa Zuivel worden verpakt in glazen flessen of potten. ‘Daardoor blijft de oorspronkelijke smaak behouden. Alle andere verpakkingen hebben uiteindelijk invloed op de smaak. Verder is glas duurzaam en dat past bij onze biologische producten. Hoewel glas zwaarder is dan karton en gereinigd moet worden, zijn glazen flessen die ingeleverd worden nog steeds het minst belastend voor het milieu.’

Meer informatie is te vinden op www.drentseaazuivel.nl.